torsdag 11 november 2021
Föredrag om kyrkornas böcker
Torsdag 18 november föreläser jag på LiUB om mina fynd och iakttagelser vid bokinventeringarna i Linköpings stift. Deltagande kan även ske digitalt via Zoom (se länk).
Tid: 15:00-16:00
Plats: Lövverket i studenthuset på Campus Valla
måndag 8 november 2021
Om herr Joens bibliska anteckningar
Joen Petri Klints avbildning av vädersolarna över Stockholm 1535, ur Om the tekn och widunder, som föregingo thet lithurgiska owäsendet, |
Klints avbildning av Nils Dackes huvud, ur Den Swenska Krönika om k. Göstaffs Rigemente, Kungliga biblioteket (Cod. Holm. D 31). |
Sofia Gustafsson, Järtecken: Joen Petri Klint och 1500-talets vidunderliga lutherdom, Nordic Academic Press, Lund 2018
Håkan Håkansson, Vid tidens ände: om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand, Makadam, Göteborg 2014
Martin Kjellgren, Taming the Prophets: Astrology, Orthodoxy and the Word of God in Early Modern Sweden, Sekel, Lund 2011
Henrik Sandblad, De eskatologiska föreställningarna i Sverige under reformation och motreformation, Uppsala 1942
onsdag 13 oktober 2021
En hälsning från renässansens Italien II
Ett enkelt 1600-talsband som gömt hemligheter. |
I ett tidigare inlägg har jag skrivit om två brev, skrivna på italienska vid sekelskiftet 1500, som återfanns i Lommaryds exemplar av 1614 års kyrkohandbok. Nu har jag låtit en italiensk språk- och litteraturvetare titta på mina bilder från inventeringen, och hon kan konstatera att det rör sig om två brev ställda till samma adressat, en präst eller befattningshavare vid ett italienskt kloster vid namn Baldo eller Ubaldo. Det ena brevet är skrivet av en "Gabriele ... fattore dell'Abbazia", det vill säga en bonde som brukar klosterjord, medan det andra brevet undertecknats av en "Jeronimus". Båda breven rör sannolikt ekonomiska eller andra praktiska förhållanden vid det aktuella klostret.
Men hur dessa brev hamnat i en 1600-talshandbok i en svensk landsbygdsförsamling är det fortfarande ingen som vet.
Den enda rimliga förklaring jag kan tänka mig är att breven - som är svårt fläckade av lim - kan ha använts som makulatur i en bok bunden i Italien någon gång under 1500-talet. Denna italienska bok har sedan på något sätt hamnat i Sverige, där den med tiden kan ha kasserats eller bundits om, varpå makulaturen tagits tillvara för att återanvändas av den svenske bokbindare som - sannolikt under andra hälften av 1600-talet - fick i uppdrag att binda in Lommaryds handbok.
Dokumentation från restaureringen 1926. |
onsdag 28 juli 2021
Sidbyte i halvtid
Från och med augusti kommer de kyrkoantikvariska bokinventeringarna fortsätta i ett nytt sammanhang, i och med att jag börjar arbeta i Växjö stift. Min förhoppning är att det finns mycket att upptäcka och presentera på bloggen - inte minst då flera av de intressantaste fynden under inventeringsarbetet har gjorts i Smålandsdelen av Linköpings stift.
Av denna anledning uppdateras också bloggens underrubrik.
fredag 28 maj 2021
Om bokfyndet i Osby
Ett fynd av kyrkliga böcker i Osby har tydligen väckt viss uppmärksamhet, inte bara i Norra Skåne och i Sydsvenskan, utan även i riksmedia.
Jag är kanske luttrad, men alldeles imponerad av pressdramaturgin blir jag inte. Fynden som gjorts i Osby är intressanta, men de är snarare typiska än unika. Att hitta 1500-talsvolymer på kyrkvindarna är inte direkt vanligt, men heller inte särskilt uppseendeväckande, och att hitta handskrivet arkivmaterial är i det närmaste vardagsmat. Sannolikt finns liknande fynd att göra i var och varannan församling i hela Lunds stift.
Historien om hur böckerna stuvats undan och glömts bort är dessvärre också rätt typisk för hanteringen av det bokliga kulturarvet i Svenska kyrkans församlingar.
All heder dock åt kyrkvärden som gjorde fyndet och förstod dess värde, och åt församlingen som nu har börjat låta dokumentera böckerna och vidta åtgärder för deras fortsatta bevarande. Förhoppningsvis kan andra församlingar låta sig inspireras.
Det verkligt intressanta med den 1500-talsvolym som nämns i artiklarna - Vor Herris Jesu Christi Pinis, Döds oc aerefulde opstandelsis historie (1575) - är för övrigt att det rör sig om en typ av brukslitteratur som vanligen slitits hårt under åren och som sällan bevaras till modern tid. Här tycks det dessutom röra sig om ett ovanligt välbevarat exemplar i originalband, med ett läsbart pärmexlibris. Det finns med andra ord goda chanser att den första ägaren kan identifieras.söndag 23 maj 2021
Databas över kyrkornas boksamlingar
Delar av resultatet från bokinventeringen i Linköpings stift har nu gjorts tillgängligt i en databas som byggts upp vid Linköpings universitetsbibliotek, och som går att hitta här:
onsdag 12 maj 2021
Cherchez la femme
"Sök kvinnan!" Med en kliché, upprepad i otaliga pulpmagasin och kioskdeckare sedan Alexandre Dumas d.ä:s dagar, uppmanar Carina Burman oss att söka efter kvinnan i det förflutna. Ofta är det dock lättare sagt än gjort:
[D]en som studerar äldre tider får ligga i för att ens skymta henne. Män är lättare att hitta. Präster kan vi studera i herdaminnena, adelsmannen genom ättartavlor. Ofta finns matriklar från skola, universitet och nation, militärrullor, tillfällesdikter som den eftersökte skrivit eller mottagit och inte sällan en karriär efter snitslad bana.
Kvinnan, däremot, får man söka med ljus och lykta.
Om det är någonstans kvinnorna borde vara frånvarande bland kvarlevor från äldre tid, så är det väl bland kyrkornas böcker. Liturgiska handböcker, kyrkbiblar och postillor har varit prästernas domän; koralböcker har varit kantorns eller organistens. Klockaren har ansvarat för vaccinationshandböckerna och sockennämnden för sockenbiblioteket.
Men om man vet var man ska leta så har forna tiders kvinnor lämnat spår också bland kyrkvindarnas bokhögar.
Indirekt finns alltid prästhustrun närvarande. Även om hennes egen röst sällan hörs, så var prästfrun i äldre tider en betydande person med inflytande och ansvar för församlingens väl och ve. Som prästens stöttande hälft bar hon även ett visst ansvar för själavården och undervisningen i socknen.
I tidigare poster har vi bland annat mött Margareta Larsdotter, vid vars död maken Laurentius Laurinus diktade psalmen I himmelen, i himmelen, och den högättade Eleonora Sophia Planting-Gyllenbåga, som var gift med den obotlige bokälskaren Olof Wigius i Gistad. Men under inventeringarna har jag också stött på fall där prästhustrun har skänkt bort makens böcker efter dennes död - som när Karin Jöransdotter, änka efter domprosten, latinpoeten och biskopen electus Petrus Michaelis Ostrogothus (d. 1580), donerade makens exemplar av Ecclesiasticae historiae autores, tryckt i Basel 1557, till katedralskolan i Linköping. Själv har hon inte lämnat någon notis efter sig, men gåvan kvitterades 1604 av dåvarande rektorn, Sylvester Johannis Phrygius (1572-1628).
Sylvester Phrygius kvittens på Karin Jöransdotters bokdonation |
En annan bokdonator är "den Hederliga och gudfruktiga matrona Hustru Maria Arvidsdotter" (d. 1668), som "till ett testamente efter sin s. man värdige och vällärde Herr Hans Nilsson Kruuk" (d. 1654), förärade kyrkan dennes exemplar av Luthers stora postilla, tryckt i Basel 1546.
Några motiveringar till varför böckerna donerades ges inte, men i båda dessa fall rörde det sig om stora, påkostade volymer. De representerade därmed också ett ekonomiskt värde som donatorerna knappast kan ha varit okunniga om, och som bör ha tagits med i beräkningen vid gåvans överlämnande.
1811 års handbok, tryckt av firma "Ad. Fr. Raams änka". |
Ytterste Äretienst när den Ehreborne Gudfruchtige och Dygdesamma/ nu hoos Gudh ewinnerligh Salige Matrona, Hust. Karin Mårtens Dotter Tzander ... Effter ährebart och Gudeligit Lefwerne i Herranom saligen affsomnade den ... Martii Åhr 1690 och dess Salige Lekamen til sitt Hwilorum uti Mogatha Kyrckiogårdh den ... Maij samma Åhr i förnäm och ansenlig Församlingz närwaro med öflige Ceremonier hederligen beledsagades
Begravningsdikt till minne av Karin Mårtensdotter Tzander (d. 1690) i Mogata kyrka. |
När 1400-talspoeten François Villon efterlyste forna dagars kvinnor - Flora, Thaïs, Heloïse och Jeanne D'Arc - liknade han dem vid fjolårets snö. Allt förflyktas i Villons värld, även forna kvinnors skönhet, klokskap och helighet. Men likafullt mindes han dem.
Citatet av Sara Johanna Raam återges i G.E. Klemming & J.G. Nordin, Svensk boktryckerihistoria 1483-1883, Norstedt, Stockholm 1883 s. 496-497. Uppgifterna om makens tryckeriverksamhet före 1802 återfinns på s. 263-264.
torsdag 15 april 2021
Föredrag om fyndet i Hult
Titelbladet med Jonas Magnis anteckningar |
Det som gör boken så speciell - förutom att det är en praktvolym, tryckt 1570 och ett mästerstycke i bokhantverk - är att dess ägare, prosten och kyrkoherden Jonas Magni (1582-1659) har fyllt försättsbladen och titelsidan med omfattande självbiografiska anteckningar.
I sina noteringar berättar herr Jonas om sin bakgrund, sin skolgång och om sin familj, och om hur han som skolyngling bevittnade slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad.
Ur anteckningarna framträder alltså brottstycken av ett levnadsöde från 1500- och 1600-talets Sverige - ett levnadsöde som inte bara kan berätta om den sena reformationstidens och den tidiga stormaktstidens politiska konflikter och religiösa motsättningar, utan också om social dynamik och nätverksbyggande i norra Småland under de stora krigens tid.
Torsdag 22 april kommer jag att hålla ett digitalt föredrag om fyndet vid Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, ett föredrag som man kan anmäla sig till här.
![]() |
Nils Månson Mandelgrens avbildning av den numera förstörda gravstenen över Jonas Magni och hustrun Karin Joensdotter Höök (d. 1652) i Gränna kyrka, Mandelgrenska samlingen, Folklivsarkivet. |
fredag 19 mars 2021
Föreläsning om kyrkornas böcker
I arbetet med att följa upp bokinventeringarna i Linköpings stift, har jag fått i uppdrag att ta fram en föreläsning om projektets resultat och om hur det kunskapsunderlag om kyrkornas boksamlingar som tagits fram under inventeringen bör tillämpas ute i församlingarna. Resultatet finns nu ute på YouTube:
fredag 19 februari 2021
Om duodecimons olidliga komplexitet
Korrekturläsning är ett elände, och korrekturläsning av egna texter nästintill en omöjlighet. Vanligen är det först när jag får se en egen text i tryckt form som jag ser misstagen. Handledningen Böckernas ordning är inget undantag.
I handledningens appendix har jag lagt in en liten bokordlista med begrepp som man kan stöta på i hanteringen av äldre böcker. Eftersom ingen kan vara expert på allt, har jag här lutat mig mot andra källor och auktoriteter - som sig bör. Detta gäller inte minst frågan om bokformat och de arksignaturer som utgjorde en hjälp för bokbindarna under handpressens tidevarv - och som i riktigt gamla böcker kan vara det närmaste en paginering vi kommer.Handledning i digitalt format
Böckernas ordning, den handledning i hantering av kyrkliga boksamlingar som jag tagit fram på uppdrag av stiftet, och som jag tidigare flaggat för i posten "Envar sin egen bokantikvarie", finns nu i en digital version som kan laddas ner kostnadsfritt från stiftets webbsida.
Men för den som hellre vill hålla i en riktig bok (vem vill inte det?) finns även enstaka exemplar kvar för beställning via linkoping.stiftsantikvarien@svenskakyrkan.se.
söndag 31 januari 2021
Om den bibliske Luther
Skapelsen: ett gammalt träsnitt i en ny bibel. |
Inte heller de rikligt förekommande träsnitten var till någon större hjälp, då tryckaren uppenbarligen använt sig av både äldre och nyare stockar från andra bibelutgåvor. Bilden av skapelsen i inledningen av Genesis går tillbaka på senmedeltida förlagor, och ett helt identiskt träsnitt återfinns i en plattysk bibelutgåva, tryckt i Wittenberg 1558. Den milt ekivoka skildringen av hur Potifars hustru försöker förföra den unge Josef, närmar sig däremot den tidiga barockens uttrycksätt.
![]() |
Biblisk erotik på protobarockt vis: Potifars hustru försöker bokstavligen dra Josef ner i sängen. |
Resultatet har blivit en bibel, som trots att den måste ha tryckts någon gång runt sekelskiftet 1600, bitvis ger ett betydligt mer ålderdomligt intryck än exempelvis Gustav II Adolfs bibel från 1618, som stilmässigt står stadigt i gränslandet mellan senrenässansen och den tidiga barocken.
Men mycket närmare en datering än så kom jag inte, trots att jag konsulterade bokhistorisk expertis i min bekantskapskrets och plöjde igenom de bibliografiska databaserna VD 16 och VD 17.
Men äldre biblar är ofta tryckta i flera delar med titelblad som separerar de olika delarna från varandra. Profeterna brukar ha ett eget titelblad, liksom Nya testamentet. När jag nu fick möjlighet att titta närmare på den aktuella volymen fanns det alltså gott hopp om att även denna bibelutgåva skulle gå att identifiera. Det visade sig dock snart att det var tunnsållat med information: Nya testamentet hade inte något eget titelblad alls, och titelbladet till profeterna var utrivet. Det fanns heller ingen bevarad kolofon som kunde ge tryckarens namn.
Besvikelsen blev därför stor - men inte så långvarig. När jag ändå hade volymen framför mig passade jag på tillfället att gå igenom den lite mer noggrant, varpå ett bevarat fragment av titelbladet plötsligt dök upp, löst liggande på annan plats i bandet. Bibeln visade sig då vara från en något yngre utgåva än jag först trott, tryckt av August Boreck i Wittenberg "anno M. DC. XXII.", alltså 1622:
Titelsidans träsnitt, som föreställer Martin Luther och kurfurst Johan den ståndaktige av Sachsen i bön vid den korsfäste frälsarens fötter, förstärker det ålderdomliga intrycket. Bilden går tillbaka på en förlaga av Lucas Cranach dy. använd till Wittenbergutgåvan av Nya testamentet 1546, och den är nästintill identisk med den som användes på titelbladet till Lutherpostillan från 1557.
En intressant detalj i bibeln från 1622 visar på den centrala betydelse som Luthergestalten fått inom den evangeliska rörelsen. Illustrationen på titelsidan och de lutherkommentarer som inkorporerades i den tyska bibelöversättningen har nämligen fått sällskap av andra referenser till den store reformatorn. På minst två ställen i Gamla testamentet medverkar Luther själv som aktör i den bibliska berättelsen, genom att hans gestalt lyfts in i illustrationerna.
I en illustration till första konungaboken framställs Luther som en man i kretsen kring kung Asa av Juda, den regent som "fördrev kulttjänarna ur landet och avlägsnade alla gudabilder som hans fäder hade låtit göra", och som högg sönder ett beläte av Ashera som hans mor Maaka låtit resa (1 Kon 15:9-14).
Luther bistår kung Asa av Juda i förstörelsen av avgudabilderna och i renandet av religionen. |
De båda träsnitten med Luther som biblisk gestalt kan inte dateras exakt, men de är sannolikt utförda av samma mästare, och dräktmodet som skymtar i bilden av kung Asas ikonoklasm visar att bilderna sannolikt härrör från 1500-talets sista decennier eller möjligen något senare. Det var en tid då de apokalyptiska förväntningarna inom den evangeliska rörelsen intensifierades. Liksom Judariket stod inför sitt fall i kung Josias tid, tycktes nu världen i sin helhet skälva i sina grundvalar. Parallellerna till den bibliska historien bekräftade därmed den evangeliska reformationens uppdrag att föra den kristna församlingens sista stora kamp mot Antikrists anhang, förebådad i Uppenbarelseboken.
Bilden av Luther i en gammaltestamentlig kontext skapar därmed i dubbel mening en gestalt av bibliska proportioner. Bilden av den bibliske Luther stärker honom också i hans roll som gudsman och förkunnare av evangeliet, och bekräftar honom som den yttersta tidens profet.
Litteratur:
Robin Bruce Barnes, Prophecy and Gnosis: Apocalypticism in the Wake of the Lutheran Reformation, Stanford University Press, Stanford, Calif., 1988
Andrew Cunningham & Ole Peter Grell, The Four Horsemen of the Apocalypse: Religion, War, Famine and Death in Reformation Europe, Cambridge Univ. Press, Cambridge, 2000
Håkan Håkansson, Vid tidens ände: om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand, Makadam, Göteborg, 2014
Martin Kjellgren, Taming the Prophets: Astrology, Orthodoxy and the Word of God in Early Modern Sweden, Sekel, Diss. Lund : Lunds universitet, 2011, Lund, 2011
Andrew Pettegree, Brand Luther: 1517, Printing, and the Making of the Reformation, Penguin Press, New York, 2015
Henrik Sandblad, De eskatologiska föreställningarna i Sverige under reformation och motreformation, Uppsala, 1942