torsdag 15 april 2021

Föredrag om fyndet i Hult


I ett tidigare inlägg har jag berättat om en bok som oväntat dök upp vid inventeringen i Hults kyrka. Fyndet uppmärksammades också i en längre intervju i Vetenskapsradion historia förra våren.

Titelbladet med Jonas Magnis anteckningar

Det som gör boken så speciell - förutom att det är en praktvolym, tryckt 1570 och ett mästerstycke i bokhantverk - är att dess ägare, prosten och kyrkoherden Jonas Magni (1582-1659) har fyllt försättsbladen och titelsidan med omfattande självbiografiska anteckningar. 

I sina noteringar berättar herr Jonas om sin bakgrund, sin skolgång och om sin familj, och om hur han som skolyngling bevittnade slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad

Ur anteckningarna framträder alltså brottstycken av ett levnadsöde från 1500- och 1600-talets Sverige - ett levnadsöde som inte bara kan berätta om den sena reformationstidens och den tidiga stormaktstidens politiska konflikter och religiösa motsättningar, utan också om social dynamik och nätverksbyggande i norra Småland under de stora krigens tid.

Torsdag 22 april kommer jag att hålla ett digitalt föredrag om fyndet vid Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, ett föredrag som man kan anmäla sig till här

Nils Månson Mandelgrens avbildning av den numera förstörda gravstenen över Jonas Magni och hustrun Karin Joensdotter Höök (d. 1652) i Gränna kyrka, Mandelgrenska samlingen, Folklivsarkivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar